Prehrana spomladi po tradicionalni kitajski medicini

podpora jetrom in telesnemu prebujanju

Tak čas je, da danes pišem o hrani. Kako pomagamo svojemu telesu s hrano glede na letni čas v katerem smo. V članku črpam informacije iz tradicionalne kitajske medicine, ki mi je poleg ajurvede (indijske naravne medicine) zelo blizu, saj ponuja ogromno načinov, kako si preventivno in naravno pomagati sami tako, da je hrana, ki jo pojemo, že sama po sebi zdravilo. Veliko torej lahko naredimo sami. Dobili boste neke osnovne in preproste smernice, če pa se želite bolj sistematično razstrupljati, vam svetujem, da se povežete s strokovnjaki, ki vas bodo na pot razstrupljanja popeljali na varen in učinkovit način. Na koncu članka z vami še delim svoj najljubši recept za zdravilen čaj in okusen, nasiten, zdrav obrok, ki je lahko vaše kosilo ali večerja. Če vam je današnja tematika zanimiva, mi lahko pošljete komentar in z veseljem dodajam takšne teme večkrat ter z vami delim še kakšen preprost in zdrav recept.

Spomladanski čas v tradicionalni kitajski medicini (TKM) predstavlja obdobje preporoda, rasti in novega zagona. Po dolgi, zimski fazi umirjanja in shranjevanja energije, se narava prebuja – prav tako tudi naše telo. Po TKM je spomladanska sezona neposredno povezana z elementom lesa, katerega glavni organ sta jetra in žolčnik. To obdobje je idealno za razstrupljanje, čiščenje in krepitev teh dveh ključnih organov.

Jetra – center telesne pretočnosti in čustvenega ravnovesja

Jetra so po TKM odgovorna za nemoteno kroženje energije qi po telesu. Ko so jetra v ravnovesju, se počutimo ustvarjalne, vitalne in čustveno stabilne. Kadar pa pride do zastojev, se to lahko kaže v obliki razdražljivosti, jeze, glavobolov, napihnjenosti, napetosti v telesu, še posebej v predelu ramen in vratu. Pogoste so tudi težave s prebavo in menstrualni simptomi, saj jetra nadzorujejo tudi pretok krvi.

Zaradi njihove vloge pri razstrupljanju telesa in pretoku energije je spomladi še posebej pomembno, da podpiramo zdravje jeter – tako s prehrano kot z načinom življenja.

Spomladanska prehrana – lahkotna, zelena, razstrupljevalna

V skladu s ciklom narave TKM priporoča, da spreminjamo prehrano glede na letni čas. Spomladi naj bo hrana bolj lahkotna, da telesu omogočimo, da se osvobodi nakopičenih toksinov iz zime. To je čas za več surovih živil (če jih naše telo dobro prenaša), kuhane zelenjave na pari, grenkih in kislih okusov ter živil, ki podpirajo delovanje jeter.

Priporočena živila spomladi:

  • Zelena listnata zelenjava: špinača, blitva, rukola, regrat, koprive – čistijo kri.
  • Brokoli, ohrovt, zelje: križnice so močni zavezniki jeter pri razstrupljanju.
  • Sveža zelišča: peteršilj, koriander, meta – podpirajo prebavo in jetra.
  • Kisla živila v zmernih količinah: limona, kislo zelje, jabolčni kis – blagodejno delujejo na jetra (kisli okus je po TKM povezan z jetri).
  • Topla limonada zjutraj: nežno prebudi prebavo in pomaga pri čiščenju jeter.
  • Stročnice in kalčki: simbolizirajo rast in regeneracijo.
  • Polnovredna žita: proso, oves, rjavi riž – zagotavljajo energijo brez obremenjevanja jeter.

Živila, ki se jih je dobro izogibati :

  • Težka, mastna hrana
  • Alkohol (zelo obremenjuje jetra)
  • Rdeče meso v večjih količinah
  • Sladkor in predelana hrana
  • Preveč soli

    Usklajenost okusov: Kislo in grenko

    V TKM ima vsak organ povezan osnovni okus – za jetra je to kislo. Zmerna količina kislih živil spodbuja pretočnost energije in pomaga jetrom, a preveč kislega lahko povzroči nasproten učinek (na primer zakisanost ali krčenje energije).

    Drugi pomemben okus za pomlad je grenak, saj grenka živila pomagajo čistiti telo in ohlajati presežek notranje vročine, ki se lahko kopiči v jetrih.

Ne le prehrana – tudi gibanje in čustva

Jetra po TKM niso samo fizični organ, temveč nosijo tudi čustveni aspekt – jezo in frustracijo. Pomembno je, da čustva ne zadržujemo, ampak jih nežno prepoznamo in sproščamo. Idealna praksa za pomlad je joga, raztezanje, qi gong, sprehodi v naravi, saj vse to spodbuja pretok energije in sprošča napetosti.

Pri jogi v spomladanskem času dodamo poudarek na zasukih, ki poleg tega, da hrbtenico ohranjajo vitalno, gibljivo in mladostno; vplivajo na glavne trebušne organe, v njih spodbudijo pretok krvi in delujejo kot naravna samo-masaža in imajo razstrupljevalni učinek, ki je v času pomladi zelo zaželen.

Sedaj je čas tudi za bolj dinamične in aktivne vadbe kot so stoječe asane in pozdravi soncu.

Dodaten nasvet: vsako jutro si vzemite nekaj minut za dihanje na svežem zraku in za hvaležnost – to vam bo pomagalo ohranjati notranjo pretočnost in povezavo z naravo.

🍵 Preprost recept za razstrupljevalni čaj

Spomladanski čaj za jetra
Sestavine:

  • 1 čajna žlička posušenih regratovih korenin
  • 1 čajna žlička posušenih listov koprive
  • sok ¼ limone
  • po želji: sveža meta

Priprava:
Zelišča prelij z 2,5 dcl vrele vode, pokrij in pusti stati 10 minut. Precedi, dodaj limonin sok. Pij zjutraj ali čez dan kot podporo jetrom in prebavi.

 

Sama se trudim kuhati čim bolj zdravo, hkrati pa mi tempo življenja trenutno ravno ne omogoča, da veliko časa preživim v kuhinji. Če bi kuhala samo zase, bi bilo moje kosilo vsak dan skuhano v cca 15 minutah. Ker z mano živijo še trije mesojedi fantje pa to čas mojega kuhanja še malo podaljša. Spomladi mi sploh ni težko, ker obožujem zelenjavo in vse zelene stvari. Moja najljubša spomladanska zelenjava pa so šparglji, lahko bi jih jedla prav vsak dan.

Z vami delim še preprost recept za kosilo, ki bo gotovo v 15 minutah in je zelo okusno, zdravo in nizkokalorično.

Recept za rezance z lososom in šparglji

Na osebo potrebujete:

100g rezancev – jaz uporabljam »čudežne« testenine, ki vsebujejo manj ogljikovih hidratov in so brez glutena ter so super tudi, če želite shujšati; drugače pa lahko uporabite riževe rezance, oz. svoje najljubše testenine.

Za omako:

Pinjole

Dimljen losos

Šparglji narezani na kocke

Strok česna

Por

Lahko olive ali artičoke

Maščobo – jaz uporabljam žličko svinjske masti in malo masla

 

Recept je preprost, na maščobi prepražim najprej česen in pinjole, dodam por in nato še ostalo zelenjavo z lososom. Pomešate in pražite na zmerni temperaturi še cca 5 minut, istočasno pa skuhate rezance in jih dodate k zelenjavi.

Zraven se dobro prilega skleda domače zelene solate s prelivom iz bučnega olja z limoninim sokom ter posipom iz kvasnih kosmičev, ki so dodatna doza beljakovin.

 

Super kosilo, ki je nasitno, zdravo, povrhu vsega pa še zelo okusno.

 

Spomladanska prehrana po načelih tradicionalne kitajske medicine je priložnost, da telo ponovno uskladimo z naravnimi cikli. S tem ko podpiramo jetra z zeleno, lahkotno, grenko in kislo hrano, hkrati krepimo svojo energijo, prebavo in čustveno ravnovesje. Ko se narava prebuja, se prebudimo tudi mi – lažji, bolj jasni in pripravljeni na novo življenjsko poglavje.

 

Upam, da vas tale članek spodbudi, da bo kaj zdravega več na jedilniku in da bo mesec maj, ki je za marsikoga izmed nas najlepši mesec v letu, poln aktivnosti, zelenih barv, tako v čudoviti naravi naokrog, kot na naših krožnikih.

Shopping Cart
Scroll to Top