PRANAJAMA

 

 

»As long as there is breath in the body, there is life. When breath departs so too does the life. Therefore, regulate the breath.« (Hatha Joga Pradipika)

 

»Dokler je dih v vašem telesu, je to življenje. Zato, uravnajte svoj dih.«

Pranajama je umetnost in vsebuje tehnike, ki premikajo in širijo naš respiratorni sistem – ritmično in intenzivno. Vsebuje dolg, vzdrževan, subtilen tok VDIHA (PURAKA), IZDIHA (RECHAKA) in ZADRŽEVANJA DIHA (KUMBHAKA). Vdih stimulira sistem, izdih izloči ven star, predihan zrak in strupe, kumbhaka pa raznosi energijo po telesu. Ob daljših zadrževanjih diha se upočasni srčni utrip in na ta način dobi srčna mišica dodaten počitek.

Tako disciplinirano dihanje pomaga našemu umu, da se skoncentrira in učenca joge oskrbi z robustnim zdravjem in dolgoživostjo.

Pranajama torej ni le avtomatsko dihanje, ki ohranja naše telo in dušo pri življenju. Preko dotoka kisika v telo se zgodijo subtilne kemijske reakcije in spremembe v telesu. Z asanami mi odstranjujemo in popravljamo neke napake v telesu, ki vplivajo na pretok prane, ko pa vadimo pranajamo pa pretok prane po telesu reguliramo in usmerjamo. Hkrati pa vplivamo s tem tudi na jogistove misli, želje, akcije, dejanja, daje nam ogromno moč in voljo, ki jo potrebujemo, da se obvladamo in postanemo »gospodar samih sebe«.

Eden glavnih namenov pranajame je da dihalni sistem deluje optimalno. To avtomatično tudi izboljša cirkulacijo, brez katere bi trpela tudi prebava in izločanje. Tako je vse povezano. Dihalni sistem je tako GLAVNI VHOD, skozi katerega očistimo telo in ključ, ki ga odpira je pranajama.

Večina nas predvideva, da ker dih poteka avtomatsko, ne more biti pod našo kontrolo. To ni res. Pri pranajami in treningu za pljuča in živčni sistem lahko dihanje postane bolj kvalitetno, globoko in učinkovito. Pljučna kapaciteta vrhunskih atletov, alpinistov in jogijev je večja in jim omogoča doseganje vrhunskih rezultatov. Boljše dihanje pomeni bolj zdravo in daljše življenje!

 

 

Sama beseda Pranajama je sestavljena iz dveh besed: Prana in Ayama. Prana se nanaša na to energijo, ki je znotraj vseh nas in pomeni življenje – življenjska sila torej; Ayama pomeni »podaljšanje«. Tako pranajama pomeni podaljševanje, upočasnjevanje in kontroliranje diha. Starodavni jogiji so verjeli, da se rodimo z določenim številom dihov in srčnih utripov – torej, če se naučimo dihati kotrolirano in počasneje ter upočasnimo srce – živimo dlje.

V današnjem svetu pa stres in hitenje povzročata da se srčni utrip pospeši, krvni pritisk se dvigne in ta kronična nervoza, ki pesti mnoge, vse to pa vodi k boleznim in izčrpanosti, s katero se danes praktično soočamo vsi. Če se naučimo kontrolirati svoj dih s tem kontroliramo in umirimo tudi svoj um. To tudi zmanjša stres, stabilizira srce in uravnava krvni pritisk. Pri ženskah z redno vadbo pranajame celo ženski cikel poteka veliko bolj mehko, tekoče in gladko, saj pranajama uravnava hormonski sistem. Tudi vse ostale telesne funkcije se izboljšajo zaradi uravnave hormonov – prebava se izboljša in delovanje trebušne slinavke prav tako.
Še najpomembneje pa: pranajama nas povleče navznoter, stran od vsakodnevnih dogodkov in nam pomaga vzpostaviti povezavo s tistim najbolj notranjim delom sebe, spomni nas kdo smo dejansko v resnici – majhne lučke svetlobe, neposredno povezane med sabo, vsaka zase pa svoj sistem. Pranajama je kot, da se vrnemo domov, tja kjer se počutimo sprejete, varne in sproščene v tem kar smo.

GLEDANJE VAŠEGA TELESA, KAKO DIHA

Potem, ko ste pripravljeni, se ulezite ali sedite v udoben položaj, zaprite oči in začnite vaditi.

 1. Začnite z občutkom ritmičnega toka svojega dihanja. Osredotočite se na občutke vašega diha – izkušnjo praznjenja in polnjenja … čiščenja in nege. Zmehčajte mišice na trebuhu in med rebri.
 2. Ko mine nekaj minut, začnite biti pozorni na prehode med vdihi. Vsak vdih gladko in lahkotno prepletajte z naslednjim in se postopoma globlje sprostite.
 3. Naj dih teče s pravim tempom za vas – ne prehitro, ne prepočasi. To vam bo pomagalo opustiti potrebo po nekem nadzoru nad svojim dihanjem.
 4. Ohranite zavedanje dihanja in sprostite miselni napor.
 5. Postopoma začnite čutiti, da “nisem tisti, ki diha.” Vaše telo diha … brez napora. Ste le priča, ki opazuje nežen in samodejen tok vašega diha.
 6. Nadaljujte nekaj minut, ublažite svoj duševni napor in omogočite, da se vaš živčni sistem globoko sprosti. Potem, ko ste pripravljeni, počasi usmerite pozornost navzven.

PRILAGODITEV DIHANJA

Udobno ležite na hrbtu na trdni ravni površini. Podprite vrat in glavo s tanko blazino. Opazujte tok svojega dihanja, zaznavajte vsak izdih in vdih ter delajte gladke prehode od vdiha do vdiha. Nadaljujte nekaj minut in pustite telesu, da se spočije. Nato začnite oblikovati svoje dihanje na naslednji način:

 1. Če je vaše dihanje plitvo, ga rahlo poglobite. Če želite to narediti, poglobite kontrakcije diafragme in povečajte širitev trebuha z vsakim vdihom.
 2. Zmanjšajte mišične napetosti, ki povzročajo trzaje ali kako drugače omejujejo vaše dihanje. Posebej bodite pozorni na napetost v trebuhu ali v mišicah med rebri.
 3. Če so vaši vdihi neenakomerno dolgi, jih prilagodite, da jih izenačite. To bo sprostilo vaš živčni sistem
 4. Utišaj dih. Naj tiho teče.
 5. Vsak dih prepletajte z naslednjim in zgladite premore v dihu, ki prekinejo njegov neprekinjen tok.
 6. Nazadnje sprostite miselni napor, kot ste to storili pri vaji 1. Opazujte svoje dihanje kot sproščena priča in pustite svojemu telesu dihati.

ZAVEDANJE ZDRAVLJENJA

Lezite na trdno ravno površino ali sedite v meditacijski položaj. Preusmerite pozornost na svoje dihanje in zmehčajte trebuh in prsni koš ter pustite, da vaš dih prosto teče. Občutite, kako dih teče ven in navznoter, vas čisti in hrani, ter zasidrajte svoje zavedanje v teh občutkih. Zmehčajte prehode med vdihi, prepletajte en dih v drugega. Nato preprosto počivajte in občutite, kako vaše telo diha.

 1. Ko se umirite v sapi, si dovolite občutiti, kako se tam odraža vaše čustveno življenje. Začutite, kako vaše nelagodje, stres in čustvene reakcije prebivajo v potokih vašega diha.
 2. Ni potrebno v celoti identificirati ali analizirati vseh virov vaših dihalnih reakcij. Njihovi vzroki se lahko skrivajo za tančico vašega zavedanja. Toda opazite morebitne premike v svojem dihanju in začutite njihovo resnično prisotnost.
 3. Ko ste opazili te čustvene elemente v dihanju, zdaj naredite nepričakovano. Sprejmi jih. Pristopite k svojemu dihanju z odprtostjo. Zavedajte se, da so vaše stiske že v vašem dihu, da so za nekaj časa tam v ritmih vašega dihanja, vendar se prebijajo skozi.
 4. Čeprav obstaja veliko pristopov k ponovni vzpostavitvi notranjega ravnovesja, za zdaj ostanite pri dihu, tudi sredi bolečine ali negativnih čustev. Dih za dihom, začutite, da vam je lahko neprijetno, in uporabite svoj dih, da se očistite in nahranite.
 5. Postopoma pustite, da enakomeren tok vašega dihanja spere neravnovesja, ki so ga motila. S tem zavedanjem naj vam vsak vdih pomaga obnoviti; s tihim popravljanjem dihanja lahko spremenite svojo notranjo izkušnjo.
 6. Ko nadaljujete, sprostite miselni napor, kot ste to storili pri vajah 1 in 2. Opazujte svoje dihanje kot sproščeno pričo in pustite, da vaše telo počiva in diha.
 7. Nazadnje, ko ste pripravljeni, počasi usmerite pozornost navzven, hvaležni za izkušnjo sproščenega dihanja.
Scroll to Top