RABA PRIPOMOČKOV PRI JOGI

Pripomočki omogočajo ljudem, da gredo v položaje PRAVILNO.

V nekaterih primerih so lahko zato položaji težji, ampak izvajamo jih pravilno. Opazimo lahko povečan občutek odprtosti, svobode in sprostitve v telesu.

Yogacharya B.K.S. Iyengar nam je predstavil uporabo pripomočkov v pomoč ljudem, ki drugače ne morejo izvajati predpisanega položaja ter še bolj pomembno, narediti položaj na način ki najbolj ustreza njihovim splošnim potrebam. Da dobimo pozitiven učinek jogijske asane četudi je zaradi trenutne omejenosti telesa sploh ne bi mogli izvesti.

Ko sem sama začela z jogo moram priznati, da so me pripomočki sprva odbili. »Jaz tega ne rabim, sem bila pametna; ne da se mi še bolj komplicirati,…..ipd.«

Kar nekaj časa sem vztrajala pri tem in vadila drugo tehniko joge – ashtanga vinyaso, ko pa sem si poškodovala zapestje, sem bila zaradi poškodbe prisiljena pogledati globlje – kaj sem delala ves ta čas narobe, da sem si pridelala poškodbo. Takrat sem začela vaditi Iyengar jogo (l. 2012), si čisto pozdravila roko in vzljubila pripomočke…

Ko sem začela uporabljati pripomočke se je moja vadba transformirala v nekaj čisto drugega, moje telo se je odprlo na nove načine in veliko položajev sem čutila drugače in bolje v svojem telesu. Danes pa sem tako zelo vesela, saj se mi je odprlo čisto novo obzorje in moj »raziskovalni jogijski laboratorij« je vedno poln pripomočkov in odprta sem za preizkušanje novih stvari.

Scroll to Top